A tárolás szakértői

A világelső táska- és bőröndkészítő Samsonite magyarországi gyára az SR-Logistic Raktártechnika Kft.-t bízta meg tároló rendszereinek kialakításával.

Kevesen értenek olyan jól a tároláshoz, mint az 1911-ben alapított Samsonite, hiszen minőségi táskáival és bőröndjeivel generációk óta szolgálja az emberek utazási „logisztikáját”. A belgiumi központú Samsonite N.V. dizájnerei és mérnökei tehát pontosan tudják, mekkora kihívást jelent az, ha „dolgokat” szűkre szabott helyeken kell úgy tárolni, hogy azok biztonságban legyenek, de amikor szükséges, mégis könnyen megtaláljuk a logikus kialakításnak köszönhetően. Mindezek ismeretében természetes, hogy a cég 1989-ben alapított magyarországi gyára saját tárolási rendszerét is a lehető leghatékonyabbra kívánta fejleszteni.

Sikert hozó profilváltás

A Samsonite valódi világmárka, és abban, hogy az elmúlt két évtizedben a globális piacon nemcsak megőrizte pozícióját, hanem növelni tudta azt – például a legnagyobb versenyt támasztó távol- keleti termékekkel szemben –, nekünk, magyaroknak is fontos szerep jutott. – Vállalatunk 1989-ben vásárolta meg a budapesti székhelyű Palota Bőrdíszmű Szövetkezet szekszárdi telephelyét, és ekkor alakult meg a Samsonite Hungária Kft. Menedzsmentünk jó érzékkel az akkor foglalkoztatott létszám közel 100%-át megtartotta, azonban a szövetkezet eredeti profilját teljes mértékben átalakította, így a gyárban a különböző beszállítóktól érkező alapanyagokból saját termékek összeszerelését végeztük. Egészen 2005-ig úgynevezett „puha” (softside) típusú bőröndöket gyártottunk. Emellett anyavállalatunktól 2004-ben kaptuk meg annak lehetőségét, hogy mi gyártsuk azokat a limitált szériás, exkluzív alapanyagokból, esetenként ékszerberakással készülő táskákat, amelyek New York, Párizs, Tokió, Moszkva, Szöul vagy éppen a gazdag öböl-menti arab országok luxusáruházaiban, szalonjaiban találtak gazdára. Itt volt jelentősége annak, hogy a rendszerváltás után cégünk megtartotta azokat a munkatársakat, akik nem egyszerűen „operátorként”, hanem bőrdíszműves szakértelemmel dolgoztak az alapanyagokkal. E feladatkör ellátásához új gépekre és a korábbitól eltérő gyártási struktúrára volt szükség. Ekkor nagyon sokat fejlődtünk hatékonyság terén is, ami előnyünkre vált, amikor a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején anyavállalatunk egy európai gyárának bezárására kényszerült – nem a szekszárdi üzem vált a döntés áldozatává. Sőt, történetünk kifejezetten kedvező fordulatot vett. Egy újabb menedzsment-döntés következtében profilunk gyökeresen megváltozott: a softside termékek gyártásáról az úgynevezett keményfalú (hardside) termékek gyártására álltunk át. Ez lényeges technológiaváltást jelentett, hiszen megjelent üzemünkben a műanyagtermék-gyártás; a textil/bőr alapanyagokat már csak a béléskészítésnél használjuk. Polikarbonát és polipropilén alapanyaggal dolgozunk. A polikarbonátos „vonalon” mi magunk állítjuk elő extrúderekkel a lemezeket, amelyeket előbb szárítunk, majd vákuumformázással alakítjuk bőröndhéjakká. A polipropilén alapú termékeket más gyáregységünkből érkező lemezekből préseléssel formázzuk. A Szekszárdon készülő műanyag termékek iránt világszerte jelentős kereslet mutatkozott a 2009-es piaci bevezetés első pillanatától kezdődően. Igyekeztünk tartani a lépést az igények felfutásával, de 2011-re, amikor újabb termékcsalád gyártása indult meg üzemünkben, logisztikai szempontból tarthatatlanná vált a helyzet, és akkor már tudtuk, 2012-ben egy további termékcsalád gyártását is megkezdhetjük – mondta Pinczel József, a Samsonite magyarországi gyárigazgatója.

A legnagyobbak

A gyárban – mivel a raktár kapacitása szűkös volt – az alapanyagok és a késztermékek jelentős részét gyártósorok között, tömbösen tárolták. Rendívül nagy volt a feleslegesnek tekinthető anyagmozgatások aránya, és a gyártási területen megvalósított kényszerű tárolás értékes területet vett el a termeléstől. – Gyors cselekvésre volt szükség, ezért egyszerre három irányban indultunk el a 2011-es esztendőben. Az akkori 1800 m2-es raktárcsarnokunkat 4800 m2 alapterületűre bővítettük, így ekkortól az általunk használt 1200×1400 mm egyedi méretű műanyagpalettákból már mintegy 1300 darab tárolására nyílt lehetőségünk az üzemen belül. A felszabaduló üzemi területen gépeket telepítettünk, illetve kialakíthattunk egy 1400 m2 alapterületű szereldét. A saját tárolókapacitás növelése mellett külső raktárak bérlésére is rákényszerültünk. Ahogy újabb termékcsaládok gyártását kezdtük meg, egyre több külső raktárkapacitást kellett igénybe vennünk. A „vonat” pedig nem állt meg, így 2015-ben egy új, a polikarbonát termékek gyártását szolgáló üzemcsarnokot építettünk, illetve vállalatunk vezetése arról is döntött, hogy zöldmezős beruházás keretében felépítjük második gyárunkat Szekszárdon. Az építkezés 2016-ban kezdődött meg, és 2017 augusztus elejétől vehettük birtokba az új komplexumot, amelyben polipropilénből készülő termékeket gyártunk. Az új gyár területének egyharmada raktárterület. A fejlesztéseknek köszönhetően ma kettő, egyenként 20 000 m2 alapterületű üzemmel rendelkezünk Szekszárdon. Ezek együttesen ma a Samsonite legnagyobb – már közel 900 embernek munkát adó –, egyben legkorszerűbb termelőegységének számítanak. Naponta mintegy 5000 bőröndöt, illetve táskát állítunk elő, ami a néhány évvel ezelőtti teljesítményünk háromszorosa – emelte ki a gyárigazgató.

Meggyőző teljesítmény

A rendkívüli hatékonyság elérésében és fenntartásában kulcsszerepe volt, illetve van a korszerű tárolási rendszereknek, amelyeket mindkét gyárban, azaz a „régi” (I-es), illetve az új (II-es) üzemben is az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. épített ki. – Először 2011-ben, egy tender kapcsán kereste meg cégünket a Samsonite magyarországi leányvállalata. Megértve a cég igényeit, egy olyan megoldást javasoltunk, amely – figyelembe véve az akut kapacitáshiányt – gyorsan installálható, biztonságos, ugyanakkor a költségek szempontjából is kedvező. Büszkék vagyunk rá, hogy a Samsonite, azaz egy multinacionális vállalat a mi ajánlatunkat választotta, hiszen – bár neves nemzetközi gyártók termékeit forgalmazzuk, illetve azokból építünk rendszereket – cégünk 100%- ban magyar tulajdonú – mondta Hrutka Ferenc, az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. ügyvezetője. – Ahogy saját munkánk kapcsán akkurátusak vagyunk, ugyanúgy a beszállítóinktól is maximális teljesítményt várunk el. A Samsonite márkái nemcsak a felhasznált anyagok minősége és a szakértelmünk, hanem a gyártási hátterünk miatt is piacvezetők. Ahhoz, hogy álljuk a versenyt, rendkívüli hatékonyságra van szükségünk a termelésben és a logisztikában, ezért a raktártechnikai beszállítótól is azt vártuk el, hogy olyan megoldást tegyen le az asztalra, amely révén hatékonyabbá, termelékenyebbé válunk. Eleinte az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. szakmai megközelítése, a projekt zárásával pedig már az eredmény, azaz a felépült rendszer is meggyőzött minket arról, hogy jól választottunk. A későbbi üzem- és raktárbővítések során ismét az „SR”-t bíztuk meg tároló rendszerek kialakításával. Például akkor, amikor gyártásközi tárolóterületre volt szükségünk, illetve akkor, amikor a külső raktárakban igényeltük állványrendszerek installálását. Beszállítónk 2011 óta nyújtott teljesítménye megfelelő alap volt számunka ahhoz, hogy az új gyár raktári állványrendszerének felépítésével is megbízzuk – jegyezte meg Pinczel József.

Szoros kooperáció

– A közös munka a tervezéssel kezdődött. Megbízónk – korábbi tapasztalatait figyelembe véve – hosszabb távon is elégséges kapacitástartalékot kívánt a rendszerbe építeni. Ebben a korai fázisban kalkulációkkal, tanácsadással segítettük a Samsonite szakembereit, amikor pedig eldördült a startpisztoly, és elindult a kivitelezés, az építőkkel, a villamos és tűzvédelmi rendszereket installáló cégek szakembereivel is folyamatosan kapcsolatban álltunk, megkönnyítve ezzel megbízónk koordinációs munkáját. „Külön fejezet” volt az anyagmozgatógépek beszállítójával való kooperáció, ugyanis indukciós megvezetésű, jelenleg félautomata, de igény szerint teljesen automatává alakítható targoncákkal végzik az anyamozgatást, és ezt értelemszerűen figyelembe kellett venni az állványrendszer tervezésénél, illetve építésénél. Emellett azt is, hogy a keskenyfolyosós állványrendszerben a maximális emelési magasság 10 m, ezért a közlekedőfolyósokon a beton padozatot nagy síkpontosságúra kellett csiszoltatni – itt szintén szoros együttműködésre volt szükség az építővel és a csiszolást végző vállalkozással. Megbízónkkal közösen sokat dolgoztunk azon, hogy a lehető leghatékonyabb tárolási megoldást alakíthassuk ki. A lehetőségeket azonban nagyban szűkítették a Samsonite biztosítója által meghatározott, az állványrendszerekre vonatkozó műszaki előírások. Megbízónk eredetileg arra kényszerült volna, hogy költséges állványközi „sprinklerrendszert” építsen ki, amely ráadásul mind a sorok, mind a tárolási szintek közötti távolságok növelésével, azaz a tárolókapacitás csökkentésével járt volna. Mindezt egy úgynevezett aspirációs tűzjelző rendszer kiépítésével sikerült elkerülni. A rendszer csővezetéke az általunk tervezett és épített állványrendszeren „fut”, és meghatározott pontokon levegőt szív be. A „levegőmintát” egy elemző készülékbe továbbítja, amely, ha égésből származó részecskéket észlel, riasztást generál – emelte ki a projekt kihívásait Hrutka Ferenc.