Rugalmas kontra fém ütközésvédő

Amikor ütközésvédelemre gondolunk, egy dolgot biztosan szem előtt tartunk, az pedig nem más, mint a biztonság. Hiszen akár állvány, oszlop, fal, géppark, vagy gyalogosvédelemben gondolkodunk, a legfontosabb szempont, hogy biztonságban tudjunk mindent. Míg korábban teret hódított a fém ütközésvédő, ma már egyre elterjedtebb a rugalmas ütközésvédelem. Alábbi cikkünk segít összehasonlítani őket, mind a biztonság, mind pedig a tartósság szemszögéből.

 

A rugalmas ütközésvédő eszközök előnyei – válassz könnyedén:

 

Az ütközés pillanatában az energiaelnyelő pufferzónás kialakításuknak köszönhetően képesek elnyelni az ütközés mértékét, ezáltal teljes mértékben csillapítják az ütközés mértékét. Szemben a fém ütközésvédővel, mely rideg, kemény anyagminőségének köszönhetően nem nyeli el az ütközést, annak mértékét kölcsönhatásban továbbítja a neki ütközött targoncának, vagy komissiózós kocsinak, így azok az ütközés során sérülhetnek, hibásodhatnak az ütközés mértékétől függően.

 

A rugalmas ütközésvédők kis súlyúak, így könnyű a szállításuk és a szerelésük. A raktár költözésekor nem igényelnek plusz feladatot, hiszen könnyen „költöztethetők”. Szemben a fém ütközésvédőkkel, melyeknek súlya nagyobb, így szállításuk és szerelésük is sokkal nagyobb feladatot igényel.

 

A rugalmas ütközésvédők minden esetben bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező termékek.

 

Ütközés során a rugalmas ütközésvédőkkel nem keletkezik sérülés sem a targoncában, sem az anyagmozgató eszközökön, valamint külön hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a rugalmas ütközésvédők is visszanyerik eredeti formájukat. Szemben a fém ütközésvédő eszközökkel, melyek az ütközés során deformálódnak, hiszen minden ütközésnek megmarad a nyoma.

ütközésvédő

Az állványoszlop védelmére használt rugalmas ütközésvédő eszközöket nem kell fúrni, vagy az oszlophoz csavarozni, szerelésük egyszerű, áttelepítésük, felrakásuk szintén nem igényel szaktudást.

 

A rugalmas ütközésvédelem anyaga időtálló, nem igényel festést, hiszen anyagában színezett. Anyagminősége lehetővé teszi, hogy sem az ütközés pillanatában fellépő sérülés, sem pedig az idő által okozott öregedés ne látszódjon meg rajta. Színe minden esetben figyelemfelkeltő, hogy messziről is láthatóvá váljon. Szemben a fém ütközésvédelemmel, amely könnyen karcolódik, ütődik és korrodál. Így ennek karbantartása bizonyos időközönként időt, pénzt és energiát kíván.

 

A rugalmas ütközésvédők elemei élelmiszeripari gyárakban, üzemekben is használhatók. Mindemellett könnyen lemoshatók, tisztíthatók, igény szerint fertőtleníthetők, a legtöbb tisztító és fertőtlenítőszerrel. Nedves környezetben sem korrodálódik, így a nedves, párás légkör sem árthat neki. A rugalmas ütközésvédelem használatakor nem kell tartanunk sem a korrodálódástól, sem a festék leverődésétől (hiszen anyagában színezett) és a penészedére hajlamos légkör sem árthat. Épp ezért folyamatosan és biztonságosan használható. Szemben a fém ütközésvédőkkel, melyeknek felületkezelése számtalan esetben nem teszi lehetővé, hogy élelmiszer gyárakban felhasználhatóvá váljon.

 

A rugalmas ütközésvédők magas hőmérséklet tartományban is használhatók: -40 – + 30 Celsius között. A hőmérséklet az anyagban nem hagy nyomot, nem károsítja azt. Szemben a fém ütközésvédő eszközökkel, melyek sem a magas, sem pedig az alacsony hőmérsékletet nem tolerálják.

 

UV stabil, nem korrodál, kültéren is alkalmazható.

 

Ha a gyalogos nekimegy, ő sem sérül.