Pallet Shuttle raklapos állvány rendszer, az automatikus megoldás

A Pallet Shuttle félautomata rendszere a nagy sűrűségű, tömör tárolást teszi lehetővé. Kialakításában nagyon hasonlít a be – és átjárható raklapos állványra, azzal a különbséggel, hogy a sorokban nem targonca közlekedik, hanem az áru átmozgató „Shuttle” kocsi, mely távirányító segítségével kiemeli a sorok közül azt az árut, amelyre szükségünk van. A Shuttle kocsi teherbírása akár 1,5 tonna is lehet, így lehetővé válik a nehéz súlyok átmozgatására is.

Felhasználását olyan állványrendszereken ajánljuk, ahol azonos méretű termékek vannak, és a be- és átjárható raktáraknál gyorsabb árumozgásra van szükség.

Ennek egyik nagy előnye, hogy kiküszöböli a sorok között a targoncás forgalmat, megakadályozva ezzel a szokásos forgalom adta emberi hibákat és koccanásokat, valamint a termékmozgatás időfaktora is gyorsabbá, pontosabbá válik; ezáltal lehetővé téve az optimális és hatékony munkavégzést.

A Pallet Shuttle raklapos állványrendszer használatával ugyanis feleslegessé válik a targonca sorok közötti be és áthajtása, hiszen ezt használva az áru utazik a targoncához és nem fordítva. Az állványrendszerhez általában két Shuttle kocsi tartozik, de a raktározási folyamat ismeretében a tetszőleges készletezés is bármikor megvalósítható.

pallet shuttle

A görgős és bejárható állványok sokkal hatékonyabb alternatívája a Pallet Shuttle állványrendszer, hiszen a rendszer működtethető FIFO és LIFO elven is, így akár étel és italgyártó, esetleg húsfeldolgozó raktárakban is üzemeltethető.

 

A Pallet Shuttle raklapos állványrendszer előnyei:

Idő- és költségmegtakarítás

Kevesebb targoncahasználatot igényel, gyorsabb az automatizált áru átmozgatás, megszűnik a téves árukiválasztás

Alacsonyabbá válik a sérülések kockázata

Azzal, hogy a targoncát kivonjuk a sorok közötti forgalomból, mind a targoncák, mind pedig a gyalogos forgalom kockázata alacsonyabb rizikófaktorral működik majd, a fal, oszlop és géppark védelme pedig megsokszorozódik. Ezáltal lehetővé válik, hogy a szervizelésre, javításra, karbantartási munkálatokra fordított időt a hatékony termelésre, vagy logisztikára fordíthassuk.

Automata rendszerének köszönhetően gyors, pontos és megbízható

A félautomata Shuttle kocsi automatikusan hozza, viszi a raklapokat, átmozgatja az árut és szállítja azokat a targoncához, így a távirányító segítségével nincs téves árukiemelés, gyorsabb és hatékonyabb megoldást kínál. Bármilyen típusú targonca esetében képes az átadásra, így a már meglévők cseréje nem válik szükségessé.

A Pallet Shuttle sűrűbb, tömörebb tárolást tesz lehetővé

A Pallet Shuttle állványrendszernek köszönhetően az áruk közötti réstávolság nem opció, így a készletek szorosan illeszkedve tárolhatók egymás mellett, hiszen többé nem szükséges a targonca villájára hagyatkozni. A réstávolság megszűnésével az állványokon sokkal több áru fér el, könnyebbé és optimálissá válik a raktározás. A raktározási kapacitás a Pallet Shuttle raklapos állványrendszer használatával több, mint a duplája is lehet, szemben a hagyományos raklapállványokkal.

Működési hőmérséklet: 0°C és +45°C között / BZ: -1°C és -30°C között

Ennek köszönhetően mind étel és italgyártó, esetleg húsfeldolgozó raktárakban is kockázat nélkül üzemeltethető.

 

Különböző kivitelei igazodnak az egyedi raklapméterekhez is.

Biztonsági kerítés a teljes biztonságért

A biztonsági kerítés lehetővé teszi, hogy a gépeket, a gépekkel dolgozó munkatársakat teljes biztonságban, mindentől elzárt területen védhessük. A moduláris biztonsági zóna mind a raktározás, mint a műhelyek számára kifejezetten fontos. Védi a gépeket, a gépekkel dolgozó munkatársakat, így általa a munkahelyek biztonsági zónái valóban balesetmentessé tehetők.

Mind a logisztikai, gyártó, termelői, raktározó vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozások gyakorta alkalmaznak biztonsági kerítéseket a tárolási vagy gyártási technológiájuk részeként. A biztonsági kerítés elsődleges célja, hogy a raktározandó árut biztonságosan tárolhassuk, akár a raktárban dolgozókkal szemben is. A biztonsági kerítés használata minden esetben növeli a biztonságot és csökkenti a balesetveszélyt.

biztonsági kerítés

A biztonsági kerítéssel minden oldalról elzárt biztonsági területet hozhatunk létre, ezáltal eleget téve a határelválasztó védelmi zónáira vonatkozó biztonsági előírásoknak.

A kerítés elemei rácsos és telilemezes kerítés elemekből is összerakhatók, a rács részei közötti áthullás vagy egyéb szennyeződés lehullásának megakadályozása megoldható, ha az telilemezes elemeket választod. Így a kerítéssel határolt rész biztosan tiszta marad.

A biztonsági kerítés elemeiből számtalan kombináció megtalálható, mind a hosszúság, mind a magasság tekintetében, így lehetőséget nyújt, hogy a raktár, illetve műhely bármely részén kiépíthető legyen. Figyelembe vettük a szabálytalan kialakítású biztonsági területeket is, így ezek biztonsági kerítéssel való leválasztása is könnyűszerrel megoldható.

A beszerelhető kapu, csapóajtók, telilemezes, vagy rácsos kerítés elemekkel leválasztott zónák mind lehetőséget nyújtanak a nyugodt és biztonságos használatra. Az ipari kerítés közé beépített ajtók erős kivitelben készülnek, figyelembe véve a folyamatos és gyakori használatot. A rácsok erős, horgonyzott acélból készültek, így kifejezetten jól bírják a raktározásban felmerülő nekiverődéseket anélkül, hogy sérülnének.

Mérete bármikor növelhető, illetve csökkenthető, mint ahogyan a rácsos, vagy telilemezes kerítés elemei is bármikor változtathatók.

A raktározási folyamatokban, vagy a gyártó, termelői tevékenység során folyamatosan az állványokon történő raktározás; úgy is mint polcos, raklapos, vagy galériás állványrendszerek használata. Hazánkban a legelterjedtebb raktározási technológia a soros raklapos állványok alkalmazása, melyek védelmére szintén beépíthető a biztonsági kerítés, elzárva az egyes állványrendszereket a forgalomtól.

A meglévő munkafolyamatok folyamatos innovációját figyelemben tartva a biztonsági kerítés mérete bármikor növelhető, illetve csökkenthető, hiszen a kerítés számtalan méretű elemmel rendelkezik, így ez bármikor változtatható, az aktuális folyamatok függvényében.

Összeszerelése gyors és egyszerű, így nem okoz fennakadást a felépítése a meglévő raktározási munkafolyamatokban. A biztonsági kerítés epoxi poliészter porfestékkel előre bevont, így megépítése után nem igényel plusz festést.

A biztonsági kerítés felcserélhető rácsos kerítés elemekkel és telilemezes panelekkel rendelkezik, ezek bármikor változtathatók, lecserélhetők az éppen aktuális, mögötte végzett tevékenység függvényében.

A rácsos kerítés elemek esetében meg kell említenünk az energiatakarékosságot, hiszen itt a raktár belső világítása mellett nem igényel a kerítéssel elzárt terület plusz fényforrást.
A tervezés, csakúgy, mint a kivitelezés megfelel az összes, a biztonsági gépek és berendezések határelválasztó védelmi zónáira vonatkozó biztonsági előírásoknak.

Egy dolog biztos, nincs megállás 2020-ban sem

Semmi nem lehet biztosabb, mint az, hogy mindannyian a maximumra törekszünk, az év végén is. Hiszen minden pillanatunk a fejlődéssel, a fejlesztéssel telik. Azon gondolkodni, hogyan lehetne optimalizálni, gyorsítani, könnyebbé tenni a raktározás folyamatát, nem egyetlen ismeretlenes egyenlet. Tudjuk, számtalan tényező befolyásolja ezt, és abban is biztosak vagyunk, mindannyian másként tekintünk a logisztikára.

 

Te a napi megoldásokat keresed, mi pedig folyamatosan a hosszútávú optimalizálásra törekszünk. Arra, ami megkönnyíti a mindennapok feladatát, legyen az komissiózás, vagy épp a géppark helyének megválasztása, avagy ezek biztonságának megőrzése. Hiszen annyi szálon tevődik össze az, amit mi raktározásnak hívunk.

 

Néha mosolygok is, amikor egy kívülálló megjegyzi, számára a raktárban polcok vannak, tele áruval, meg egy pár targonca, majd be is fejezi a felsorolást. Hiszen én és Te is tudod, mennyivel összetettebb ez a hely. A tér, ami lehet az év raktára, az év munkahelye, apró, vagy nagyobb változtatásokkal gyorsabb, könnyebb, optimálisabb és tágasabb is akár. Hiszen számtalan megoldás létezik arra, hogy optimalizáljunk a munkafolyamatokat, és valóban optimalizáljuk a munkatársaink napi feladatait.

 

Egy dolog azonban biztos.

 

Nem lesz megállás 2020-ban sem. Újabb megoldások, újabb lehetőségek, és ismét maximális kiszolgálás jellemez majd bennünket a következő évben is. Hiszen másként nem lehet.

 

Boldog, békés ünnepeket kívánunk neked, munkatársaidnak és családodnak.

 

Ipari galéria, avagy hogyan növeld a raktárad területét

A fejlődés megállíthatatlan és ez a raktározásban sincs másként. Minél több bevételt szeretnénk, annál nagyobb területre van szükségünk ahhoz, hogy a raktározandó készletet kényelmesen, maximális hatékonysággal és logisztikával raktározhassuk. Ipari galéria, avagy hogyan növeld a raktárad területét.

 

Hiszen lássuk be, minden iparágban hatalmas a verseny, egyre bővülnek a raktárépületek és nekünk mindezzel lépést kell tudnunk tartani.

 

De mi történik akkor, ha nem akarsz nagyobb helyre költözni, ha a maximális kihasználtságot az eredeti helyszínen akarod elérni? A válasz nem más: építkezz magasabbra.

 

Ha a raktár alapterülete nem növelhető, használd ki a belmagasságot!

 

Az ipari galériák használatával kétszeresére, vagy akár háromszorosára is növelheted az épület hasznos alapterületét. Lássuk be, az eddig légüres tér hasznos raktártérként való használata azonnal növeli a hatékonyságot, a komfortot vagy épp a stabilabb logisztikai folyamatokat teszi majd elérhetővé.

 

Járófelülete lehet rács vagy pozdorja, attól függően, hogy milyen célt szolgál majd az ipari galéria.

 

Az ipari galéria járófelületének teherbírása lehet 500, de akár 100kg/m2 is, így lehetővé válik, hogy bármilyen elképzelés megvalósítható legyen ezen a felületen. A világítás beszerelését is elvégezzük, így annak kiépítése után teljes körűen használható.

 

Rács koszolódás nélkül

 

A rács nem feltétlen jelent koszolódást. A rács részei közötti áthullás vagy egyéb szennyeződés lehullásának megakadályozása megoldható, így az alsó rész tiszta maradhat.

 

A lenti részen a már meglévő gépek biztonságban vannak, és a munkafolyamat is megszakítás nélkül folytatódhat. Az alsó szinten a gépek elrendezését figyelembe véve a pódium lábainak kiosztását ehhez igazítjuk.

 

Ipari galéria. De mi legyen belőle?

 

Erre a kérdésre már számtalan lehetőséget láttunk és tanácsoltunk mi is. Épp ezért bátran állíthatjuk, hogy az ipari galéria felhasználásának csak a képzelet szab határt. Vannak ügyfeleink, akik öltözőként, irodaként, vagy épp raktárterületnek használták a pódiumot, attól függően, mire volt a legnagyobb szükség.

ipari galéria ipari galéria ipari galéria ipari galéria ipari galéria

Az ipari galéria különböző méretei miatt minden, akár egyedi elképzelés is megvalósítható általuk. Így azok az ügyfeleink, akik már használják, a raktárépületük maximális helykihasználásáról nyilatkoznak. A hely kihasználásától függően, igény szerint raklap átadót, szállítópályát vagy liftet is építhetünk. így minden elképzelés megvalósítható az ipari galéria megépítésével.

 

Az összeszerelése gyors és könnyű, így attól sem kell tartani, hogy a bővítés megnehezíti a raktározás jelenlegi munkafolyamatait, hiszen nem időigényes.

 

Az tartószerkezet színe minden esetben igazodhat a vállalkozás arculatához.

 

Az ipari galéria, ami veled mehet, ha költözöl.

 

Számtalan pozitív tulajdonsága mellett meg kell említenünk azt is, hogy nem csak bővíthető, a későbbiekben felmerülő igény szerint, de az ipari galéria számtalanszor szét, majd összeszerelhető. Így költözés, vagy a raktár bővítése során ismét bármely területen kiválóan alkalmazható, a belmagasság kihasználásának érdekében.

 

Rugalmas ütközésvédelem a teljes biztonságért

Ma már megannyi lehetőség létezik, hogy védjük a raktár, a dolgozók vagy épp a targoncák állapotát. Éves szinten hatalmas károkat tud okozni a kisebb koccanás, nekiverődés, melyek elkerülhetetlenek a gyalogos forgalom elől elzárt területeken. A rugalmas ütközésvédelem használható a belső területek állvány, oszlop, keret és falvédelmének kialakítására is, hatalmas összegeket takarítva meg ezáltal.

A rugalmas ütközésvédő használható a gyalogos forgalom részére lezárt területeken kívül az állványvédelem, oszlop és keretvédelem, valamint a falvédelem kialakítására is.

A balesetek és anyagi károk ellen védekezz a rugalmas ütközésvédők széles skálájával.

A gyalogosvédelem minden vállalkozás számára elsődleges szempont.

Épp ezért kifejezetten fontos megemlítenünk az ütközésvédő korlátok palettáját, ami nem csak színében figyelemfelkeltő, de valóban védi a gyalogosokat. Tekintettel arra, hogy raktáron belül az üzemi balesetek száma egyre növekvő tendenciát mutat, fontos védenünk a gyalogosokat mind a raktárban, mind az üzemekben. Így ezen balesetek száma, betartva az előírásokat megszűnik, helyette biztonságos és balesetmentes közegben dolgozhatnak a munkavállalók.

Egyes ütközésvédő korlátjaink teljesen tökéletesek a forgalom jelölésére és a kézikocsik, emelők által okozott sérülések elkerülésére, míg mások a targoncák ellen is tökéletes biztonságot és védelmet nyújt.

Ezeket minden esetben a vásárlók igényeire szabjuk, hiszen számunkra is fontos a személyi biztonság.

Az állványvédelem és az épület állagmegőrzésének szerepe

Mindannyian tudjuk, hogy az egyes koccanások, nekiverődések idővel hatalmas károkat képesek előidézni. Márpedig az állványok, vagy az állvány lábainak épsége a raktározás és logisztika lelke. Épp ezért időben érdemes gondoskodni ezek megóvásáról, mielőtt annyira sérülnének ezek a szerkezetek, hogy cserélni kellene.

Hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy-egy állvány cseréje nem csak anyagi befektetés, de időkiesés is. Valamint azt is számításba kell vennünk, hogy a logisztikai és raktározási folyamatokba sokkal inkább hiba csúszik, ha közben újabb állványokat kell beépíteni.

Épp ezért az állványok és azok lábazatainak megóvása a cél, ami lényegesen kevesebb kiadással jár, mint azok cseréje, ehhez pedig nélkülözhetetlen a rugalmas állvány és állványláb védelem.

rugalmas ütközésvédelem

Rugalmas ütközésvédelem bevetésével a gépek épségéért

Bármilyen üzemben is gondolkodunk, tudjuk jól, hogy a bent található gépek több tíz, százmilliós nagyságrenddel bírnak. Épp ezért ezek óvása szintén fontos feladat. Ezt a feladatot a rugalmas ütközésvédővel, vagy adott esetben a rugalmas korlátokkal bármikor megteheted, így nem csak a dolgozók testi épségét véded, de a gépek élettartama is sokkal hosszabb, ezáltal a termelési folyamatok is zökkenőmentesek, és nincs felesleges leállás, szerelési és karbantartási plusz időkiesés, csak a megszokott folyamat és biztonság.

Rugalmas kontra fém ütközésvédő

Sok helyről halljuk a kérdést, mi a különbség a korábbról már jól ismert fém ütközésvédő és a mostani rugalmas ütközésvédelem között.

A rugalmas ütközésvédelem az ütközés során keletkezett energia nagy részét felveszi, ezáltal védhetjük a targoncák és a falak, oszlopok állagát egyszerre. Szemben a korábban ismert és használt fém ütközésvédőkkel, amelyek védték a falat, oszlopot, állványt, de fém anyagának köszönhetően a targoncában vagy a komissiózó kocsiban okozott kár előbb-utóbb jelentőssé vált. És mint tudjuk, soha nem az első kis koccanás vagy elnézett tolatás okoz majd problémát, hanem a sokadik ütközésből eredő kár duzzad fel olyan mértékűre, hogy egyetlen targonca esetében is több százezer forint lehet majd a javítási költség, arról nem beszélve, hogy a kiesett idő számtalan átszervezési folyamatot eredményez majd.

rugalmas ütközésvédelem

A rugalmas ütközésvédő azonban visszanyeri a formáját, így az általa védett elem nem sérül. A karbantartási költségek csökkennek, ezáltal az eddig erre fordított összeg a cégben marad, jelentős megtakarítást eredményezve. Nem utolsó szempontként meg kell említenünk, hogy a rugalmas ütközésvédő anyagában színezett, így nem igényel javítást, festést. Még évek múltán sem.

Hosszú élettartam

A rugalmas ütközésvédő kialakításakor fontos szempont volt, hogy az élettartam, a használhatóság minél tovább tartson, eredeti állapotban, sérülésmentesen. Épp ezért nagy mechanikai szilárdsággal bír, magas kopásállósággal és az UV fénytől sem kell védenünk.

Könnyen felszerelhető, nem igényel különösebb szaktudást. Amennyiben a raktáron belül bármilyen szerkezeti változás történik, a rugalmas ütközésvédők könnyen áttelepíthetőek, cserélhetőek, így nincs szükség újak vásárlására.

Tisztítása egyszerű, hiszen a rugalmas PVC bármivel tisztítható, legyen az kémiai tisztítószer, benzin vagy alkohol. A rugalmas ütközésvédő anyagára jellemző, hogy nagy a savakkal szembeni ellenállása, valamint nem penészedik, és a korróziótól sem kell tartani.

A raktár épületének állaga, és benne a targoncák, komissiózó kocsi védelme nem csak rövid, de hosszútávon is megtérülést eredményeznek. A két karbantartás közötti idő kitolódik. Így marad a hatékony, átszervezés nélküli folyamatos logisztika és raktározás. Ez minden esetben növeli a cég hatékonyságát és ezáltal biztos alapokat teremt továbbra is.

 

MLBKT tagok lettünk

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, hogy a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság tagja lett az SR-LOGISTIC Raktártechnika is. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy egy olyan közösség tagjai lehetünk, ahol értékes információk, innovációk és eredmények jelennek meg, ahol nem csak önmagunkra, de a tagtársainkra is büszkék lehetünk.

 

A MLBKT tagok küldetése között ez a gondolat is olvasható: „Az MLBKT azoknak az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozó szakembereknek a közössége, akik hatékony, fenntartható és etikus ellátási láncokat hoznak létre és működtetnek. Feladatunk, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a globális és helyi ellátási láncok ne sodorják veszélybe bolygónk és a következő nemzedékek jövőjét.”

 

Számunkra, az SR-LOGISTIC Raktártechnikának is kiemelten fontos, hogy ne rövid távlatokban, hanem folyamatosan a hosszútávú megoldásokban gondolkodjunk. Olyan helyzeteket oldjunk meg, melyek nem csak a raktározási és logisztikai feladatokat teszi könnyebbé ügyfeleink számára, hanem a nyugodtabb, harmonikusabb munkavégzést valósítsuk meg minden pillanatban.

Hiszen a fejlődést megállítani nem lehet.

 

Így örömmel tölt el bennünket a tudat, hogy azzal, hogy MLBKT tagok lettünk, egy olyan közösség tagjai lehetünk, ahol közös a cél, és megszületik az együtt gondolkodás, melyet aztán tettek követnek.

 

Rugalmas ütközésvédők a mélygarázsban

Lassan a mélygarázsok is megtelnek, nem csak a fővárosban, de a nagyvárosokban is folyamatos gondot okoz az állandó telítettség.

A nagyobb irodák is egyre több alkalommal biztosítanak mélygarázsokat a munkatársak számára, megelőzve a csúcsforgalom idején előforduló parkolási nehézségeket. Ezzel megteremtik a pontos munkakezdést és a munkatársak is biztonságban tudhatják a gépkocsijukat a munkaidő alatt.

A rugalmas ütközésvédők garázsban történő felszerelése nem csak a garázs falainak, oszlopainak állapotát óvják meg, de a bent parkoló autókat is védik az esetleges koccanásoktól.

A nagyvárosi mélygarázsok állapota sem más

Egyre nagyobb a telítettség, a tömeg, a parkolóházak automatizálása pedig egy vagyonba kerül. Így még rengeteg helyen a parkolni vágyónak kell helyet keresnie a garázsban.

Ez egyrészt jó az üzemeltetőnek, másrészt bosszúság annak, aki parkolni szeretne. A balesetek, apró koccanások pedig minden esetben egyenes arányosságban vannak a teltházzal. Majd jön a bosszúság, a biztosítókkal való küzdelem, holott a rugalmas ütközésvédők használatával mindez elkerülhető lenne.

Egyrészt a garázs állapotát is védhetjük vele, hiszen az állandó igénybevétel, az autókkal való súrlódás és ütközés nem tesz jót a parkoló állapotának. A falak, az oszlopok folyamatos igénybevétele idővel elhasználódott érzést kelt majd a látogatókban. Ez pedig veszélyezteti a folyamatos bevételt, hiszen a verseny, az árverseny a parkolóházak között is hatalmas.

Nem a parkolódíjak csökkentése a cél, hanem az állapot és benne a gépkocsik megóvása. Ennek pedig egyetlen és valóban hatásos módja nem más, mint a rugalmas ütközésvédelem.

Ezáltal megóvhatjuk a bent tartózkodó gépkocsikat, az oszlopokat és a falakat.

A rugalmas ütközésvédők nem csak megóvják a bent parkolni kívánó autók épségét, de az épület állagmegóvása szempontjából is hatalmas segítséget jelent.

A rugalmas ütközésvédő anyagában színezett, így figyelemfelkeltő, könnyen észrevehető és alkalmas arra, hogy a gyalogos forgalomtól esetleg elzárt területeket is könnyen jelölhessük általa.

Az ütközésvédő PVC, rugalmas anyagának köszönhetően a súrlódást, az ütközést elnyeli, így nem hagy nyomot a gépkocsikban. Rugalmasságának köszönhetően az ütközésvédő is visszanyeri eredeti formáját.

Rugalmas ütközésvédők és marketing a mélygarázsban

Elég egyetlen alkalommal beruházni a rugalmas ütközésvédők beszerzésére, hiszen a felszerelésük már nem igényel különösebb szaktudást, és azonnal lekörözheted vele a környék garázsait. Hiszen ki ne szeretne egy biztonságos, az autók számára is biztonságot nyújtó garázsban parkolni. Épp ezért a rugalmas ütközésvédelem nem csak az autók állapotmegóvására tökéletes megoldás, hanem feltüntetheted a marketingedben is.

rugalmas ütközésvédők

Storeganizer, avagy a gördíthető függő polc előnyei

A raktárak egyik legnagyobb kihívása a folyamatosan változó rendelési igények során felmerülő szervezés, és ennek hatékonysága. Hiszen a raktár négyzetmétere minden esetben adott, a folyamatos rendelések változása szintén. A feladat tehát nem más, mint optimalizálni a raktározás munkafolyamatait, hatékonnyá tenni a keresési és előkészítés fázisait.

 

Ennek megfelelni, ezt optimalizálni hivatott a Storeganizer, gördíthető függő polc, mely függőlegesen egymásra rakott, többsoros tároló zsebek elvén képes minimalizálni a négyzetméterenkénti raktározás lehetőségét, kiváló minőségben.

 

Kialakítása során tartós, rugalmas borításból készült zsebeit úgy alkották meg, hogy az azokban elhelyezett áru minden esetben könnyen hozzáférhető legyen, így, az akár kézi raktározás is időtakarékossá válik, megkönnyítve a mindenki számára fontos optimális munkafolyamatok megteremtését.

 

Rengeteg előnye mellett meg kell említenünk, hogy használatához nincs szükség a raktár áttervezésére, hiszen a már beépített, meglévő elemekbe is beilleszthető, ezáltal lehetővé téve a raktározás folyamatát, átláthatóságát.

 

A Storeganizer-t minden iparág használhatja, hiszen kialakítása révén raktározásra, tárolásra felhasznált lehetősége számtalan, így könnyen alkalmazkodik bármely iparághoz.

 

Könnyen áthelyezhető, így az esetleg időközben felmerülő logisztikai hézagokat is könnyen át lehet vészelni általuk, mindemellett megnöveli a keresés-találás idő hatékonyságát is. Használata során a közlekedési idő átlagosan 42%-kal csökken, a különféle rendelések összekészítésének hatékonyságát pedig 26%-kal növeli.

 

Így könnyebbé, átláthatóbbá válik egy-egy raktározási és kikeresési folyamat, napra, hónapra lebontva pedig órákat spórolunk meg a felesleges keresésekkel. A megtakarított, optimalizált idő pedig minden esetben növeli a vállalkozás hatékonyságát, bármilyen iparágról is beszélünk.

 

A kézi összekészítés egyik nagy kedvence, hiszen könnyen átlátható, a meglévő rendszerbe pillanatok alatt beilleszthető, és hatékonysága nem megkérdőjelezhető.

 

Mindemellett 10 év garanciát biztosítunk a Storeganizer – gördíthető függő polcra. Mert ügyfeleink mellett, mi is hiszünk benne.

 

 

Hagyományos raklapos állvány, nem csak kezdőknek

Egy raktár kialakításánál számtalan dolgot kell figyelembe venni. Ilyen például a tervezett terület mérete és belmagassága, a rakatok súlya, vagy épp a villás targoncák típusa. A raktár megtervezésénél fontos szempont lehet a jövőbeni raklapok súlyával is számolni, hiszen a raktár mindenekelőtt a kényelmet, a könnyebb logisztikát szolgálja.

 

A hagyományos raklapos állvány a legáltalánosabb polcrendszer, melynek kialakításakor minden esetben a fentebb említett tényezőket figyelembe kell vennünk, hiszen az állványrendszer kialakításának egyik kulcsa a munkafolyosó átjárhatósága. Fontos, hogy semmiképp ne legyen zsúfolt az állványrendszer, hiszen egyrészt balesetveszélyes, másrészt a targoncával kezelhetetlenné válhat. Így ennek megtervezése egyszeri feladat, de utána hosszú évekre, évtizedekre kiszolgálja a raktárat.

 

A hagyományos raklapos állvány egyik nagy előnye, hogy polcrendszere szabadon állítható, így maximálisan alkalmazkodik a dobozok, a rakatok méretéhez, akkor is, ha ez később változik. Így nem kell cserélni, újat terveztetni, elegendő csak átszereltetni a polcokat a megfelelő méretre, és folytatódhat a raktározás tovább. Ezzel nem csak időt, de pénzt is megtakarítunk, mely a mai tempós, üzleti világban elengedhetetlen. Mindemellett meg kell említenünk, hogy a polcok segítségével az áruk kézi kigyűjtése is egyszerre lehetéségessé válik, így egyszerűbbé téve ezt a munkafolyamatot.

 

A hagyományos raklapos állvány másik hatalmas előnye, hogy polcrendszere mind a két irányban szabad, ezáltal lehetőség van a teljes kihasználásra, hiszen a polc mind a két oldalára helyezhetünk árut, könnyebben átlátjuk azt, és a logisztikai feladatok ezáltal sokkal gördülékenyebben, hatékonyabban működhetnek.

 

A hagyományos raklapos állvány egy olyan fémrendszer, mely alkalmazható minden teherféleséghez, mind tömeg, mind térfogat tekintetében. Anyaga korrózióálló, így nem kell félnünk a rozsdásodástól, és az egyéb meghibásodástól.

 

hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány
hagyományos raklapos állvány

 

Hatékonyság az alagút végén

A termelő- és tárolóterületek maximális kihasználása érdekében gyakran egészen különleges építészeti és anyagmozgatási megoldásokra van szükség. Jó példa erre a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üllői telephelyén az SR-Logistic Raktártechnika Kft. által megvalósított rendszer.

A SPAR idén márciusban kezdte meg a termelést az üllői logisztikai központja mellett felépített új, „SPAR enjoy.” elnevezésű convenience, azaz kényelmitermék- gyártó üzemében. Az 1,2 milliárd forint értékű beruházással épült létesítményben több mint 4 tonna majonézes salátát és mintegy 20 000 szendvicset készítenek naponta.

Saját gyártás

– A fogyasztói igények változásával az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet az olyan élelmiszerek iránt, amelyek gyors, ugyanakkor minőségi étkezésre alkalmasak. Termékfejlesztéseink során ezért a convenience termékek, azon belül is a majonézes saláta és szendvics szortimentünk bővítésére nagy hangsúlyt helyezünk. Mindkét termékkörben számos újdonságot vezettünk be, kiegészítve a hagyományos kínálatot. Korábban a majonézes salátákat kiskereskedelmi egységeinkben készítettük, míg a szendvicseket külső partnerektől szereztük be. Annak ellenére, hogy sztenderdek és központi receptúra szerint állítottuk elő a majonézes salátáinkat az áruházainkban, a fogyasztók azt tapasztalhatták, hogy az egyik vagy másik SPAR-üzletben valamelyest eltérhet az ízviláguk, ami a kis mennyiségek manufakturális jellegű előállításából fakadt. A szendvicsek esetében pedig az jelentett számunka problémát, hogy meghosszabbodott az ellátási lánc, így rövidebb idő állt rendelkezésére a frisstermékek értékesítésére. Erre a két kérdésre kívántunk hatékony választ adni azzal, hogy egy olyan üzem felépítéséről döntöttünk 2017 elején, ahol ezt a két termékkört magunk állíthatjuk elő, méghozzá az üzlethálózatban bevált, a fogyasztók által kedvelt termékek receptúráit is felhasználva – mondta Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. cégvezetője. Az 1500 m2-es üzem építése 2017 júliusában kezdődött. A zöldmezős beruházás mintegy 1,2 milliárd forint összköltségéből a gyártási és logisztikai technológia, illetve a berendezések 300 millió forintnyit tettek ki. A beruházást a SPAR saját erőből valósította meg, és az első fázis 50 munkahelyet teremtett, az üzem tervezett második körös bővítése során pedig tovább növelik majd a foglalkoztatottak számát. A cég tervei szerint folyamatosan növekvő gyártási kapacitás mellett 3 éven belül – a jelenlegi egy-egy saláta, illetve szendvics „vonal” helyett – már kettő-kettő soron készülnek majd a termékek az országos üzlethálózat számára. Az üllői SPAR enjoy. convenience üzemben a legmodernebb technológiával, többféle kiszerelésben, 15 féle majonéz alapú saláta és 15 féle szendvics készül, de a választék, illetve az előállított termékek köre folyamatosan bővülni fog.

Fent vagy lent?

– Mivel a húskészítményt tartalmazó szendvicsekbe és a majonézes salátákba az üzlethálózatunkat ellátó bicskei húsüzemünkben készülő termékeink kerülnek, logikusnak tűnt, hogy a convenience üzem is ott, azaz Bicskén épüljön fel. A bicskei telephelyünkön azonban már nem állt rendelkezésre olyan telekterület, amelyen az új termelési egységünk helyet kaphatott volna, ezért az üllői logisztikai központ területén, a raktárcsarnok tőszomszédságában létesítettük az üzemet. Azonban a két épület közvetlen összeépítésére nem volt lehetőség, ugyanis egy ilyen építészeti megoldás jelentősen felülírta volna a telephelyen már korábban kialakított, optimalizált logisztikai utakat, ráadásul több dokkolókaput is használaton kívül kellett volna helyezni. Éppen ezért olyan konstrukcióban kellett gondolkodnunk, amely a két épület – azaz a logisztikai központ és az új üzem – között belső közlekedési útvonal kialakítását teszi lehetővé, méghozzá olyan dimenziókkal, hogy azon a szállítójárművek kényelmesen haladhassanak. Ennek megvalósítására értelemszerűen két lehetőség kínálkozott: a föld alatt vezetett alagút vagy a föld felett vezetett híd. Ez utóbbi mellett döntöttünk. A híd tervezését és kivitelezését az üzem építésével megbízott vállalatra bíztuk, az üzem és a raktár közötti anyagmozgatási feladat megoldására pedig tender keretében kerestünk szakmai partnert – jegyezte meg Horváth Ferenc cégvezető.

Fel, át, le

– A feladat önmagában nem tűnt bonyolultnak, hiszen egy klasszikus szállítópályás anyagmozgatási rendszer kiépítésére írták ki a tendert, annyi többlettel, hogy szükség volt a két végponton és a szállítópálya közepén is a hajtott pályák emelésére – mondta Hrutka Ferenc, a SPAR Magyarország Kft. megbízását elnyerő SR-Logistic Raktártechnika Kft. ügyvezetője. – Valóban, az anyagmozgatási igény első pillantásra egyszerűnek tűnt, hiszen „csak” arról volt szó, hogy az üzemben és a logisztikai csarnokban felemeljük a raklapokat, „átvisszük” azokat a másik oldalra, és ott leengedjük. A projekt viszont időközben meglehetősen bonyolulttá vált, hiszen a „híd-alagút” tervezése és kivitelezése sem a mi feladatunk volt, így már egy – majdnem – kész konstrukciót kellett műszaki, intralogisztikai tartalommal megtölteni. Ez értelemszerűen mindig komplikáltabb, mint egy rendszer funkciójához igazítani az építészeti megoldást. „Majdnem kész” konstrukcióról pedig azért beszélhettünk, mert az építészeti tervek, illetve azok alapján már épülő konstrukció egyetlen sztenderd anyagmozgatási rendszer-változatnak sem felelt volna meg tökéletesen, ezért szükség volt egyedi kialakításokra, ezáltal a szerkezetépítési munkálatokból is részt kellett vállalnunk. A projekt „hajrájában” kaptuk a megbízást, hogy a logisztikai csarnok oldalán a „híd-alagutat” tűzgátló kapuval kell zárhatóvá tenni, méghozzá 4,5 méteres magasságban. Bár ez sem volt része az eredeti megbízásnak, a kapu kialakítását, illetve a kaput tartó acélszerkezet gyártatását és építtetését szintén vállalatuk, és meg is oldottuk, méghozzá 2,5 hét alatt – hangsúlyozta Sendula Tibor, az SR-Logistic Raktártechnika Kft. projektmérnöke.

Egy komplex megoldás

Az SR-Logistic Raktártechnika Kft. 2012 óta a világ egyik legnagyobb raktártechnikai berendezéseket gyártó cége, a spanyol Mecalux hivatalos magyarországi forgalmazója, de ezúttal más gyártók rendszereiből építették ki az anyagmozgatási megoldást, amely alapvetően egy-egy liftből és egy raklapokra méretezett szállítópályából áll. Mind az üzemi, mind a raktári oldalon kiépítettek egy-egy felrakó/fogadó állomást, amelyre a raklapokat raklapemelővel vagy gyalogkíséretű targoncával helyezik rá. Ezt követően a kezelőnek semmi más dolga nincs, csak megnyomni a „start” gombot – az így induló folyamat teljesen automatikus, és közel 90 szenzorral, illetve kamerákkal kontrollált a pálya teljes hosszán. Az üzemi oldalon a felrakó/fogadó állomáson egy fordítószerkezet irányba állítja a raklapot, a lift felemeli az álmennyezetben futó alagútpálya magasságába, majd ott a pálya „átveszi” a raklapot és egy újabb fordítóponthoz szállítja azt. A 90 fokos fordítás után a raklap elindul a két épület közötti hídon és megérkezik a raktárcsarnok sarkába, ahol a másik lift szállítja le az ottani felrakó/fogadó állomásra, ahonnan leemelik a késztermékekkel rakott palettát. Ugyanitt rakják fel azokat a szintén raklapra tárolt alapanyagokat, amelyeket a saláta- és szendvicsüzem felhasznál a gyártáshoz. A hűtött szállítópálya-rendszer egyben pufferraktárként is szolgál: 20 raklapnyi késztermék vagy alapanyag tárolható benne. A vezérlőprogramhoz távoli hozzáférés biztosított, így a rendszerszállító bizonyos karbantartásokat, hibaelhárításokat online is el tud végezni. A szállítópálya és a tűzgátló kapu vezérlése szinkronizálva lett, hogy egy esetleges tűzesetnél a pályán mozgó áru ne akadályozhassa a kapu záródását, ezzel garantálva a biztonságos, megbízható működést. – A komplex, de egyszerűen kezelhető rendszerbe eleve terveztünk kapacitástartalékot, de a pálya teljesítménye még nagymértékben fokozható viszonylag gyors átprogramozással, így bármikor készen áll arra, ha a SPAR-üzem termelési volumene növekszik. Megbízónkkal karbantartási szerződést kötöttünk, de mivel egy esetleges leállás esetén az üzem és a raktár között ideiglenesen más logisztikai úton is megoldható az áruáramlás, ezért nincs szükség azonnali hibaelhárítási reakcióra, bár igény esetén ezt is biztosítjuk. Az idei év tavaszán lezárult projekt is azt bizonyította, hogy a megbízói igények jellemzően rendkívül sokrétűek, több szakma bevonását igénylik, és gyakran extrém rövid határidőkkel párosulnak. Kevesen vállalkoznak a hazai piacon az ilyen, „kemény diónak” számító feladatok megoldására, mi azonban ezen kevesek közé tartozunk. A legnehezebb helyzetekben sem engedjük el ügyfeleink kezét – mondta Sendula Tibor.